Ing. Hana Málková
Rádi byste začali luštěniny zařazovat do svého jídelníčku častěji, ale bojíte se, že příprava luštěninových pokrmů bude časově náročná? Tak obavy stranou! Nechte se inspirovat našimi luštěninovými rychlovkami a uvidíte, že to s nimi jde raz dva.
Na to, že luštěniny bychom měli ve většině případů namáčet několik hodin před samotným vařením a přípravou, jsme již v rámci měsíce února upozorňovali několikrát. Jak si správně naplánovat máčení a vaření luštěnin, se můžete dočíst v tomto článku.
A pokud by se vám do vaření luštěnin nechtělo, mějte doma v zásobě i nějakou tu konzervu.
Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. Můžete je použít do salátu, pomazánek, polévek, karbanátků apod. Nabídka je dnes již široká a můžete si vybrat z cizrny, čočky nebo mnoha druhů fazolí. Ideálně vybírejte konzervy s luštěninami v nálevu bez přidaného cukru a s co nejnižším obsahem soli (některé nálevy jsou i úplně bez soli).
Oblíbené fazole v omáčce, u kterých je snadnost přípravy ještě o stupínek výše, můžete také samozřejmě jednou za čas využít, ale tam už je třeba trochu sledovat složení a vybírat takové konzervy, které neobsahují mnoho přidaného cukru a některých dalších zbytečných přísad.
Nyní už jsme tedy ve fázi, kdy máme luštěniny, ať už vařené či konzervované připravené na kuchyňské lince, a co dále?
Způsobů, jak z luštěnin během pár minut vykouzlit vynikající pokrm je mnoho. Můžete si tak rychlostí blesku připravit výbornou svačinku, oběd i večeři. A kromě toho, že si pochutnáte, tak navíc tělu dodáte spoustu příznivých živin.
Pomazánky
Luštěninové pomazánky jsou skvělé nejen z výživového hlediska, ale věříme, že si je zamilujete i díky jejich snadné a skutečně bleskurychlé přípravě. A jak na to? Rozmixujte libovolný druh luštěnin s trochou vody, zjemnit můžete ještě olivovým olejem nebo například ořechovým či semínkovým máslem, typicky pro hummus se používá sezamová tahini pasta, ale rozhodně není nutností. Ochuťte oblíbeným kořením či zeleninou.
Recept na desetiminutový cizrnový hummus naleznete zde.
Saláty
Luštěninami můžete obohatit zeleninový salát a nebo si třeba připravit i čistě luštěninový salát. Smíchejte libovolný druh luštěnin s jakoukoli zeleninou, ochuťte oblíbeným dresinkem a máte během pár minut hotovo.
Překvapte své nejbližší (a sami sebe) například cizrnovým salátem a lá Cézar. Recept naleznete zde.
Plněná tortilla
Ačkoliv plněná tortilla je v zásadě velmi jednoduchá na přípravu, vypadá efektně a může skvěle obzvláštnit váš jídelníček! Navíc může být pokaždé trochu jiná. Záleží jen na vaší fantazii a chutích.
Vezměte tortillu a naplňte jí uvařenými nebo konzervovanými fazolemi, přidejte svou oblíbenou zeleninu, doplňte sýrem, jednoduchou zálivkou či bylinkami a máte hotovo! Výborně se do tortilly hodí i kuřecí maso nebo například avokádo.
Recept na základní a super rychlou verzi plněné tortilly naleznete zde.
Kuskus/těstoviny/rizoto s luštěninami
Napadlo vás někdy obzvláštnit klasické těstoviny nebo rizoto nějakou luštěninou? Možná budete překvapeni, jak skvěle zafunguje například cizrna v obyčejných špagetách. Pokud ale budete chtít skutečnou rychlovku, zvolte kuskus.
A co takhle rovnou vyzkoušet kuskus na arabský způsob s cizrnou? Recept najdete zde.
Polévky
I v případě polévek je možných kombinací nespočet. Připravit můžete českou klasiku v podobě čočkovky nebo hrachovky, ale inspirovat se můžete především v indické, ale i italské kuchyni. Využít můžete jakýkoli druh luštěnin, nejrychleji je hotová polévka z červené čočky a nebo opět sáhněte po luštěninách v konzervě.
Vyzkoušejte například rychlou tomatovou polévku s fazolemi.
Fazole
Fazole v tomatě jsou asi známé úplně všem. Při cestování je již připravená konzerva k nezaplacení, ale není žádnou ostudou po ní jednou za čas sáhnout i doma. Pokud máte času více, určitě se vyplatí přípravě tohoto pokrmu věnovat trochu více péče. I tak to ale neznamená, že byste museli v kuchyni trávit mnoho času. Můžete vyzkoušet například oblíbené chilli con carne. Recept naleznete zde.
Ale přítomnost masa určitě není nutností, naopak můžete přidávat libovolné druhy zeleniny a pokaždé si tak připravit trochu jiný pokrm.
Vyzkoušet můžete také pečené fazole, jejichž chuť je zase trochu jiná.
Pražená cizrna
Pražená cizrna je vhodnou variantou slaného zobání místo chipsů, oříšků apod. Využít ji můžete i jako přídavek do salátu, těstovin, kuskusu apod. Recept naleznete zde.
Rychlá cizrnová kaše
I na sladko se dá připravit pokrm z luštěnin během pár minut, vyzkoušejte banánovou cizrnovou kaši s kakaem, a příprava? Rozmixujte banán s uvařenou nebo konzervovanou cizrnou (v poměru 1:1) a přidejte lžičku kakaa, hotovo :)
Ještě stále máte pocit, že musíte přípravou luštěnin strávit mládí?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Díky za měsíc luštěnin.